Levensverhaal Groningen

Over mij

Ik ben Theone Joostensz, tekstschrijver

Levensverhalen boeien me enorm

Niet alleen wát iemand heeft meegemaakt, maar ook hóe hij of zij dat ervaren heeft. Welke indruk bepaalde gebeurtenissen hebben achterlaten, hoe die een levensloop kunnen beïnvloeden, bewust of onbewust.

Had ik zijn levensverhaal maar opgeschreven

Mijn opa kon prachtig vertellen. Over de kuikenbroederij waar hij opgroeide, over de Tweede Wereldoorlog waarin hij als soldaat diende. Ik kon geen genoeg krijgen van zijn verhalen. En toch: ik zou er nu niet één kunnen navertellen. Ik heb mijn opa nooit durven vragen om samen met mij zijn levensverhaal te schrijven. Ik denk dat ik toen bang was voor de emoties die het bij hem zou losmaken. Jammer, want het had een bijzondere ervaring kunnen zijn, voor ons allebei. En onze familie zou een schat aan verhalen hebben om van generatie op generatie door te geven.

Nu help ik anderen hun verhaal op papier te zetten

Als ghostwriter teken ik levensverhalen op. Als schrijfcoach begeleid ik mensen die autobiografisch willen schrijven en daar wat hulp bij nodig hebben. Ik geef op uitnodiging lezingen over levensverhalen en workshops ‘Schrijven over je leven’. Elke dag hoor en lees ik de mooiste verhalen die iets van binnen raken. Ze roepen herkenning op, empathie, troost, verbinding. Dat is de kracht van levensverhalen. Dat is de kracht van jóuw verhaal.